Kortikosteroidné krémy pre deti. Čo si o nich myslíte?

piacere
12. máj 2011

Ahojte,

zaujíma ma váš názor na kortikosteroidné krémy pre maličké deti...

Keď mal malý pol roka, objavil sa mu nečervený ekzém na nožičkách... boli sme odoslaní na kožné, kde mu kožná predpísala kortikoid... krém Advantan.. bez toho, aby ma upozornila, že sa nesmie používať dlhodobo. Našťastie som mu ním natrela nôžky len párkrát a ekzém zmizol (samozrejme...). Na alergiológii nám robili testy na BKM, sóju... výsledky boli negatívne, napriek tomu malý papal hypoalergénne mlieko cca dva mesiace. Potom sme na odporúčanie pediatričky prešli na obyčajný Nutrilon, ktorý znáša dobre.
Cca pred dvoma týždňami sa malému opäť objavil ekzém (na rukách). V tom čase bol nachladený, tak mu lekárka vzala výtery z nosa a hrdla, či to nespôsobil bacil. Výsledky boli negatívne... napriek tomu ekzém dodnes nezišiel.
Na kožnom nám bol opäť predpísaný kortikosteroid ... krém Afloderm, ktorý som však malému dodnes nedala...

Neviem čo robiť.... 😒

babulina
12. máj 2011

@piacere aj nas maly dostal advantan, a to bol este mensi 3m mal, tiez som mu to dala s tazkym srdcom, lekarka ma narozdiel od vasej upozornila ze je to kortikoid ale ze dane stadiu v akom to mal inak neporiesim, natierala som to v minimalnej vrstve, snazim sa skor predchadzat novym loziskam teraz, aj ked nie za kazdym sa to podari, kortikoidom som to este odvtedy natrela este jedenkrat, presli sme si viacerymi kremami a co sa mi osvedcilo tak bioderma atoderm verzia, balneum na kupanie, laroche lipikar

bosoriak
13. máj 2011

@piacere Nerob diagnozy sama. Pokial lekar zvazil, ze treba kortikosteroid, tak na to pravdepodobne mal dovod. Ak sa ti to nezda, mozes skusit nazor dalsieho lekara.
Verim, ze nie je prijemne davat babu hormonalne kremy. Mojej dcere lekar predpisuje Locoid (tiez kortikosteroidny krem), ale az ako poslednu moznost, ked ostatne nezabera. Verim mu, takze som jej ho dala, pouzivali sme ho asi 10 dni a ekzem zmizol a uz sa nevratil (klop klop).
Drzim palce, aby sa ti drobcek vyliecil.

piacere
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
trnka77
13. máj 2011

prečitaj si článok v novom čísle MAMA a JA .My sme mali rovnaký problém-urobila som si vlastný krém(dá sa aj kúpiť) .J e to článok o EKO rodine

bosoriak
13. máj 2011

@piacere V takom pripade by bolo najlepsie zmenit lekara. Pretoze raz bude treba dat dietatu nejaky liek a ak neveris lekarovi, tak mu mozes viac uskodit ako pomoct. Prajem vela zdravia.

anjelicek26
13. máj 2011

Sasenka ma na ruke skaredy ekzem, spravil sa jej na mieste, co ju maly pohryzol, ani kortikoidova masticka 4x denne nezabera. Mazeme uz tyzden a ekzem ma asi 6 tyzdnov. Si asi fakt pojdeme po prve antibiotika, co uz.

martincca
13. máj 2011

aj nám kožná predpísala Advantan, malý má (mal) alergiu.. na.. nevieme čo, lekárka nás odmietla poslať na alergológiu s odôvodnením že detský organizmus a imunita sa do 3rokov vyvíja a my ako rodičia nie sme alergici. Advantan krém nám zabral po 3 dňoch, ale kožná mi podrobne vysvetlila že tento krém má úplne najnižšie zloženie kortikoidov teda hormónov, teda sa nemám absolútne čoho obávať, je to na tie najmiernejšie prejavy ekzémov a pod.- a pôsobí len na potlačenie alergických prejavov kože. A kedže alergia teda ekzém nie je ochorenie kože, treba to riešiť zvnútra.
Tak sme dietovali a po 2 mesiacoch sme opäť začali zavádzať nové (staronové) potraviny a po banáne sa opäť ukázal ekzém, po natretí bol ale zase fuč už na 3deň
inak liečba podľa príb. letáku nesmie presiahnuť u detí 4 týždne
mne kožná prízvukovala že dlhšie ako 5dní to natierať nemám, zvláštne koľko dr. toľko postupov...
prajem aby bol ekzem rýchlo fuč a už sa nikdy nevrátil

kaselka
13. máj 2011

@piacere Ahoj, odporúčam Ti kuknúť tému https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/atopicky-ekzem-u-deti-mate-ucinne-rady-tipy-ako-ho-riesit/ preštudovať si odpovede, podľa mňa ten čas stojí za to. Mne veľmi pomohli zorientovať sa v téme ekzém, krémy a pod. a napr. aj tu http://www.proalergiky.cz/, ktorú moderuje aj jedna kočka - imunologička z hore uvedenej témy. Malá mala ekzém, ktorý začal 1 fliačkom na brušku a postupne bol na celom hrudníku, ručičkách aj nožičkách - bola som už skoro zúfalá. Advantan sme dostali tiež, najskôr zabral, potom sa ekzém opäť objavil. Našťastie po naštudovaní internetu a zaradení viacerých opatrení, budem sa opakovať aj vďaka príspevkom v téme máme teraz ekzém pod kontrolou a bez týchto mastí. Máme za sebou aj návštevu alergológie a testy sme mali vš. negatívne, čo však u tak malých detí nič neznamená. Tak držím palce. 😉

lili007
31. mar 2016

Fuh maminky, s kortikoidmi velmi opatrne. Som prekvapena, ze Vasa kozna lekarka tak rychlo bez okolkov kortikoid naordinuje, nie je to bezne.
My sme s manzelom skusili na kozne reakcie deticiek nanasat vzdy kremy, ktore mame doma po ruke. napr. Sensiderm. Zatial nam vzdy reakcia - vyrazky, ekzem, alergia? zmizli.
Drzim Vam palce. Skusajte alternativnu liecbu, kortikoidy, steroidy su posledna moznost.