Zmena priezviska dieťaťa

monca_24
7. máj 2024

Ahojte,
Riešili ste niekto zmenu priezviska dieťaťa?
S dcérou žijem ja, vychovávam ju s novým partnerom a má priezvisko môjho bývalého a jej otca. Bola by som rada, keby sa voláme rovnako, keďže ma všade oslovujú priezviskom jej otca.
Otec s tým však nesúhlasí a muselo by sa to riešiť súdne. Aký je postup?

melanta
7. máj 2024

Podať žiadosť na súd.

zuzinka888
7. máj 2024

Ano sudne, a aky je kontakt s otcom? Lebo ak sa stretavaju a on prejavuje zaujem tak velka sanca nie je. No skuste.

matkahelka
7. máj 2024

@monca_24 on ako otec s tym musi suhlasit, alebo potom sudnou cestou, ale ak plati alimenty a o dieta javi aspon minimalny zaujem, tak to neprejde ani sudom.

vyrovnanaosoba
7. máj 2024

Presne tak, ani v zaujme dieťa to neprejde, aj keď dieťa by samo chcelo sa volať ako vy všetci. Kým otec platí a aspoň raz ročne prejaví aj záujem, a nesúhlasí so zmenou, tak vám to neprejde.
Alebo sa skúste s ex dohodnúť, že vám nebude dávať výživné, to možno ešte u neho prejde.

matkahelka
7. máj 2024

@vyrovnanaosoba tu nejde o to, aby vsetci mali rovnake priezvisko. matka dala priezvisko dietatu po otcovi (velka chyba), teraz ma noveho partnera a vadi jej, ze ju oslovuju priezviskom byvaleho.

anjelicek26
7. máj 2024

Aby súd toto schválil musia byť skutočne vážne dôvody a "chce" dovod nie je.. v 18ke si ho zmení na akékoľvek bude chcieť..

maranco
7. máj 2024

@monca_24 nový partner je už manžel a máte obaja rovnaké priezvisko?

monca_24
autor
7. máj 2024

@maranco nie, zatiaľ nie je

vyrovnanaosoba
7. máj 2024

@matkahelka ja nechápem, čo tu väčšina píše, že je to veľká chyba dat priezvisko po otcovi. Z akého dôvodu? Mňa sa ani nepytali, pýtali sa ma jedine, ako sa vola otec dieťaťa, nie ze ci chcem dat jeho priezvisko.
Ani som nezažila, že by ma niekto volal priezviskom iným, ako som sa volala. Teraz som vydatá, ale aj keď som nebola. 🙄

matkahelka
7. máj 2024

@vyrovnanaosoba no vidis konkretne na tomto pripade, preco je to chyba. A nie, v porodnici sa ta nepytaju, logicky ide priezvisko po matke, ak chces dat po otcovi, pred porodom je nutne mat na matrike overeny suhlas.
V mojom okoli to lutuju vsetky zeny, ktore dali detom priezvisko po otcovi, volas k pediatricke- predstavis sa Novakova a ze chces vysledky Petra Liptaka a sestricka analyzuje, kto ty si, ked chces vysledky Liptaka a nevolas sa Liptakova. V skole na kazdom rodicku boli komedie pri prezenckach, lebo Novakova, vy ste kto? nemam Novaka v triede. Takze ano, uplne zbytocne si tym matky komplikuju zivoty. A ano, uplne prirodzene kazdy oslovuje matku priezviskom dietata.

melanta
7. máj 2024

@matkahelka súhlasím, úplne logické, že ak sa dieťa volá Novák, tak u lekára, v škôlke, v škole a všade inde budú ľudia predpokladať, že dieťa Novák patrí k mamičke Novákovej. Nikdy som nepochopila, prečo jedna žena už pred pôrodom chce, aby jej dieťa malo iné priezvisko ako má ona. Veď meno otca bude mať, keď otec svadbou zmení meno aj mamičke. Prečo dávať dieťaťu meno po otcovi, ktorý nemá gule zobrať si matku svojho dieťaťa.

vyrovnanaosoba
7. máj 2024

@melanta a zase do 4 rokov napríklad bude chlapec Novák, a potom si myslia ze chcú sa vziať a chlapcovi zmenia priezvisko, bude Lipták. Ten chlapec to ako bude vnímať? Nie je ľahšie vysvetliť dospelemu že sa volám ináč a chlapec má meno po otcovi ako pliesť hlavu dieťaťu?

princeznazvychodu
7. máj 2024

@monca_24 podas normálne žiadosť na súd, ale ak otec dieťaťa platí výživné, o dieťa sa stará, prejavuje o dieťa záujem, žiaden pricetny sudca ti zmenu priezviska neschváli. Poznám prípad, kedy už sa matka aj vydala a súd ani na odvolanie neschválil zmenu priezviska práve preto, že otec sa o dieťa zaujímal.

princeznazvychodu
7. máj 2024

@vyrovnanaosoba v 99% v takých prípadoch prichádza rozchod a nie manželstvo. Som na MK síce krátko, ale sú tu veľmi časté diskusie práve o tom, že svadbu chlap sľuboval po dieťati, dieťa je na svete už dávno a chlap o svadbe už nechce ani počuť. Ak niekoho milujem, chcem s ním mať dieťa, tak si ho nemám problém vziať za 5 minút na úrade, nepotrebujem cakat, kým ma dieťa 4 roky. Nedávno som tu narazila na jeden veľmi trefny koment- chlap si ženu nechcel vziať, lebo už bol po dlhom narocnom rozvode, ona otehotnela. Stále tvrdil,že sa už zenit nebude. Ona vo vysokom štádiu tehotenstva, bavili sa o priezviskach, že pôjdu na úrad, aby sa dieťa volalo po ňom a ona mu na tvrdo povedala, že dieťa, ktoré ona vytlačí, sa bude volať po nej, pokiaľ si ju nevezme. Svadba na úrade bola do týždňa. Sú spolu a šťastní, pani už je tehotná s ďalším dieťaťom. Som vydatá, ale keby som nebola, urobím to rovnako. Buď svadba ešte pred pôrodom, alebo dieťa má moje priezvisko. Polovica chlapov by si tu svadbu rýchlo rozmyslela.

melanta
7. máj 2024

@vyrovnanaosoba nie, nepríde mi logické dať dieťaťu hneď meno po otcovi. Príde mi logické dať dieťaťu také meno, aké má matka.

puertorico
7. máj 2024

mne to logické príde a nehnevajte sa na mňa. nelogické mi príde potom meniť priezvisko na matkine, keď má iného priateľa. budete sa súdiť o priezvisko , ty sa medzi tým vydáš za iného a potom sa zase budete súdiť lebo budeš chcieť aby malo priezvisko ako má tvoj manžel, aj keď dieťa nie je jeho .
ak sa otec stará o dieťa, nechápem prečo ho chceš tak "odstrihnúť". vždy to bude jeho otec. ak sa nestará, tak to už je iná vec

kate211
7. máj 2024

A teraz chces, aby sa akym priezviskom dieta volalo? Tvojim? A ked sa vydas prvykrat/druhykrat, rozvedies.... To zas budes menit priezvisko? Ved mysli na to dieta, ono uz svoju identitu ma.

monuska1234
7. máj 2024

@matkahelka presne si to vystihla...ja toho ľutujem, len pred pomaly 10 rokmi som nad takým niečím ešte nerozmýšľala...prišlo mi prirodzené, že sa dieťa volá po otcovi...dnes by som dala moje priezvisko...sme už rozídený, svadba nebola, keď telefonujem veci ohľadom dcér, tak sa predstavujem ich priezviskom...

vyrovnanaosoba
7. máj 2024

@princeznazvychodu ja som to 1% ktoré neriešil, či dieťa má moje, či priatelove priezvisko a vzali sme sa keď sa nám narodil druhý syn. Nie pre výhovorky, ale tak sme to cítili. A zmenila som priezvisko len ja, nepotrebovala som potom riešiť zase zmenu priezviska aj mojim deťom 😁

princeznazvychodu
7. máj 2024

@vyrovnanaosoba vo vzťahoch, kde je chlap chlapom nepotrebuješ deťom meniť priezviska ani po roku ani po štyroch, pretože dieta už v pôrodnici dostane také priezvisko, aké majú obaja rodičia.

vyrovnanaosoba
7. máj 2024

@princeznazvychodu čiže môj manžel je žena vlastne, hej? Či luster? Ja si skôr myslím, že keď je muž mužom, nedovolí, aby žena pohybovala a bála sa dat dieťaťu jeho meno 🤔