V Poľsku plošne zrušili deťom domáce úlohy na ZŠ

25. jan 2024

Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.

milanemila
25. jan 2024

Su skoly aj na slovensku, kde ulohy nemaju 🤷🏼‍♀️

sovica
25. jan 2024

A ako si deti precvičia alebo zopakujú, čo sa naučili v škole?

bolarazjedna
25. jan 2024

Myslím si, že tu budú 2 tábory. A neni všetko také čierno- biele, že toto je dobré alebo zlé rozhodnutie..... Deti sú rôzne.... Niekomu to prospeje, iným naopak...
Skôr by bolo vhodné podľa mňa znížiť množstvo úloh a celkovo selektovat, čo má dieťa vedieť a co nie.... Vyžaduje sa zbytočne veľa lexikalnych vedomostí a pritom deti nevedia porozumieť citanemu, pracovať s textom a s informáciami a použiť vedomosti v praxi....
Nie je úplne na škodu doma ešte prehĺbiť vedomosti/zručnosti ktoré sa dieťa naučilo v škole, napr čítať /počítať, ale aj písomne úlohy.... Problém je v množstve, že kým deti napíšu/naučia sa úlohy, je velakrat večer a môžu ísť spať a nemali žiadny oddych resp pohyb na vzduchu.... Takisto víkendy... A to veľakrát platí aj pre deti, ktoré sa učia dobre, ľahko....

Takže podľa mňa trebalo by nájsť zlatú strednú cestu a nie že úlohy vôbec nemať....

autor
25. jan 2024

@sovica ja by som bola najradšej aby to bolo na dobrovoľnosti v zmysle pozrite si, zopakujte si doma. Bez kontrol a známok.

autor
25. jan 2024

@bolarazjedna vidíš presne toto je desné. Detstvo ubehne ako voda a dieťa zavreté vnútri od rána do večera ešte sj cez víkend? A rodič poser sa, zháňaj po práci materiály, robte kadejaké projekty spolu.
Veď predsa rodič má tiež svoju prácu, prečo by rodina nemohla mať po celodenných povinnostiach voľno? Minimálne z dôvodu psychohygieny je to nutnosť. Deti sú preťažené a rodičia detto.

anjelicek26
26. jan 2024

Tam bude niekde zlata stredná cesta.. naši nemajú na ZS žiadne a chyba to strašne... pravopis aj matika proste potrebuje nejaké to dovysvetlenie a precvičenie aj doma.. robí mi to robotu navyše,lebo dokupujem cvičné zošity,diktujem diktáty, o tom,že sú zduty,ze spolužiaci nemusia ani nehovorim😅🤣Keby písali a rátali bezchybne nepoviem, ale nemám nadpriemerne,ale normálne deti...

patus_2
26. jan 2024

Už teraz vnímame, že u niektorých detí je domáca príprava úplne biedna. Povedzme si pravdu, väčšina detí trávi voľný čas na mobile. Viem, že mi tu teraz budú písať ženy, že to nie je pravda, ale pracujem ako učiteľka a rozprávam sa so žiakmi a v 90% je to, žiaľ, takto. Nevidím nič zle natom, že poobede dieťa venuje maximálne hodinku príprave.Chápem aj druhú stranu, že niektoré učiteľky deti zahlcujú úlohami, ale to je na vzájomnej komunikácii rodičov s učiteľmi. Pochopila by som, ak by sa zrušili úlohy na víkendy a prázdniny (mnohí učitelia už teraz nedávajú DÚ cez voľné dni), ale plošné zrušenie úloh, podľa môjho názoru, nie je správne riešenie...

minimie
26. jan 2024

Mne domáce úlohy až tak nevadia. Ani projekty, je to také praktické. Nám všetok čas žerie to nekonečné biflenie na písomky, sküšania a tak. Všetko musím dovysvetľobať, kvôli staršej po práci nemám čas na mladšieho a nejaké vlastne záujmy, na to ako matka zrejme ani nemám právo. Alebo na osobný život, keďže som rozvedená. Čo sa ja pamätám, tak moje detstvo tiež len škola, keďže som mala náročných rodičov.

lenja123
26. jan 2024

Viem si predstaviť zrušenie úloh na strednej škole, alebo druhom stupni. Myslím písomných, učiť sa doma je určite potrebné. Ale ako by fungoval prvák na ZŠ, veď pre neho je úplná nutnosť precvičovať doma čiary, písmenká, matematiku. Aby to skôr nedopadlo tak, že deti budú bez DÚ, ale navýšia sa im hodiny v škole.

abcmajacba
26. jan 2024

A potom že úroveň vzdelania klesá... Za chvíľu už nie, že nebudú musieť chodiť do školy to už nemusia keďže sa môžu vzdelávať aj doma ale už ani doma sa nebudú musieť vzdelávať 🤣👌. Nie som za to aby deti mali neviem aké ťažké úlohy ☝️ ale niečo na zopakovanie, utvrdenie musí byť...

snowflakenel
26. jan 2024

@anjelicek26 presne tak,,prexvicovat treba. Moje deti su teraz chore, ulohy piseme, neviem, ako by prvak pisal pismenka,,ked doma.nema ulohy. ........

snowflakenel
26. jan 2024

@minimie tie projekty....to su DU pre rodicov podla mna.

dudos
26. jan 2024

Zlatá stredna cesta sú podľa mňa konzultačné hodiny s učiteľom daného predmetu, ktorý by rodičovi povedal, že treba dieťa trošku doučiť v tom a tom.
Každá si spomeňme na vlastné detstvo. Koľko kráť sa s nami rodičia učili alebo vypracovávali s nami domáce úlohy, “projekty”. Na jednej ruke by ste to spočítali, max vysvetlili to, v čom ste úplne lietali.
Ja si voľný čas po práci a po škole s deťmi viem predstaviť inak ako sedieť 30 až 45 min nad domácimi úlohami, do toho rýchla večera, povinnosti s chodom domácnosti. Veď je to na hlavu a pre mnohé ženy o hubu. V rodinách vzniká napätie, nervozita. Deti takýmto spôsobom učíme len hektike a vedieme ich nevedomky k stresu.

jamabe
26. jan 2024

Ja som v oboch taboroch. Ako ucitelka (ANJ) ulohy nedavam. Kvoli staznostiam, ze doma anglinu nik nevie, nema im kto pomoct.. Tak som to zrusila, viac makneme na hodine. Ako matke mi vadi, ze dcera nemava ulohy z matiky, ani zo SJ. Pritom to precvicit potrebuje. Take ratanie je hlavne o praxi. Takže s dcerou musím bojovat, hoci DU nema, ze cvicit doma jednoducho musí.

zuzulka558
26. jan 2024

Naša ma dve mini úlohy od 1.rocnika no ja jej dávam nech si doma precvičí a aspoň vidím či má nedostatky,, zatial z nej neubudlo

domak2
26. jan 2024

Ja som v UK a na základnej im du zrušili asi v 2. ročníku. Ja osobne si to neviem vynachváliť. Teraz je na strednej(druhom stupni?) a úlohy už zas majú, ale dosť stará aby si ich robila sama. Ja som ich už ako decko neznášala, cely deň sedím v skole a potom mam sediet za stolom bez toho aby mi to mal kto vysvetliť ak niečo nechápem (rodicia pracovne vyťažení) , večer keď už majú čas tak som unavena a nechápem už vôbec nič. A to som ešte mala šťastie na super rodičov. A tých úloh nie je na 5 minút. A rušia ich niekde, lebo keď porovnávali výsledky deti, čo ich majú a nemajú nebol v tom rozdiel.
@snowflakenel a nám vyslovene dávali projekty "aj pre rodicov". Bolo to aby sme vraj strávili cas s dieťaťom a vedeli čo práve preberajú. Ale bol jeden projek na 3 mesiace plus keď dieťa nič nedonieslo tak sa nič nestalo, možno mu len bolo ľúto.

ziarifka
26. jan 2024

Mne sa páčil prístup môjho učiteľa matematiky pred 20timi rokmi. A to išlo o človeka v dôchodkovom veku. Zadal nám domácu úlohu (napr. DÚ str.35, cvicenia 4-8) a vyžadoval, aby rodič toto zadanie podpísal. Vypracovanie od nás tento učiteľ nevyžadoval, nechal to na zvážení rodiča a dieťaťa, či je to potrebné. Podpis chcel, aby ho rodicia neobvinili, že niečo zanedbáva. A pre prípad zlých známok, nech je vidno, koľko času dieťa venuje doma precvičovaniu, ktoré bolo doporučené pre upevnenie učiva.

slovakboy
26. jan 2024

Určite nie domáce úlohy na prvom stupni. Potom áno ale len na hlavných predmetoch ako je Slovenčina a Matematika. Fyzika už nemusí byt a ani Geografia. Projekty žiakom na ZŠ netreba. Ak tak nejaké akcie v prírode raz za pol rok spojené so spoločným riešením úlohy. Veď projekt sa dá riešiť aj v škole a niekoľko týždňov.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
26. jan 2024

Ja som výrazne proti domácim úlohám. Hlavne na ZŠ je to čisté ukolovanie rodičov a organizácia ich času. Mať učiteľku, ktorá decku nabalacha tóny úloh na prázdniny, dozvie sa odo mňa pomerne malo prijemne, co si myslim o jej pedagogických schopnostiach a kam si môže strčiť svoje úlohy. Potreba "zopakovať si učivo doma" je skôr utkvela predstava než realita. Normalne priemerne dieťa si nepotrebuje poobede "zopakovať" to, co počulo doobeda a bude počuť na druhý deň znovu. To, že úroveň vzdelania klesá evidentne nemá žiaden súvis so svätými domácimi úlohami. Nikto ich u nás nezrušil a úroveň vzdelania je kdesi v pivnici. A je oveľa, oveľa nižšie, ako v krajinách, kde úlohy nemajú.

lelelienka
26. jan 2024

Velmi zly krok podla mna. Deti, najma tie mensie, si jednoducho potrebuju precvicit ucivo aj doma. Nemoze to byt dobrovolne, pretoze to by sa im nechcelo a rodicia by tiez s nimi ulohy nerobili. Problem podla mna je, ze vela rodicov si mysli, ze deti sa vsetko maju naucit na hodinach v skole a z tohto potom castokrat pramenia aj taketo nazory na domace ulohy. Ale tak to nefunguje a potom to tak aj vyzera. A druha vec, aj deti sa musia naucit, ze maju aj nejake povinnosti, ulohy su idealny priklad. Nespravis si ulohu? Bude to mat dosledky…nabuduce budes svedomitejsi.
Ja by som skor obmedzila nezmyselne takmer kazdodenne kruzky, ktore detom zaberu ovela viac casu ako par uloh. Castokrat sluzia len na “odlozenie” deti ci kompenzaciu nejakych nesplnenych rodicovskych detskych snov a samotne deti tam nechcu chodit a nebavi ich to. Tie, co budu tvrdit, ze ani skola deti nebavi, prosim vas ani s tym nezacinajte, pretoze to sa neda porovnavat 😉 Takze jednoznacne som za DU, ale samozrejme a to zdoraznujem, v rozumnej miere.

sense
26. jan 2024

Nemuseli by zrušiť ale obmedziť. U nás majú domáce úlohy vždy na 15min denn do 3 ročníka a čítanie 15 min. Plus je vyslovene napísané že dieťa má robiť úlohy samé. Zvyčajne je to 1 A4 papier, jeden deň matika, ďalší deň písanie, ďalší deň francúzštinu a v piatok úlohu nemajú. Kto nestihne dorábam cez víkend. A všetky úlohy dostanú v pondelok. Škola im konci 15.3 každý deň okrem stredy vtedy sú v škole len do 12

lelelienka
26. jan 2024

@slovakboy ulohy su prave najdolezitejsie na prvom stupni pre male deti, tam je precvicovanie uplny zaklad 😉 A projekty tiez treba, pretoze sa pri nich dieta uci aj ine, prakticke veci. A kto hovori, ze su to projekty pre rodicov, ano je prirodzene, ze rodic dietatu trochu pomoze a niekedy je to zial jediny cas, ked spolu s detmi nieco robia…takze urcite projekty ano. By si sa divil, ako je poznat, ktore deti sa takym veciam venuju uz odmalicka a ktore nie 😉 Aj odprezentovat svoj projekt pred spoluziakmi je velmi dolezite, je to skusenost do zivota…

marianarem
26. jan 2024

Ja som proti. V skole deti ucivo prijimaju viac menej pasivne. Doma ma byt cas na samostatne premyslanie o nom - bez ucitela, spoluziakov. A podla mna aj bez rodica. Ten samoztejme moze pomoct, ak je s niecim dlhodobejsi problem a je poziadany, ale domace ulohy by mali byt postavene tak, aby boli plne v silach bezneho dietata.
A co sa tyka charakteru uloh, tak samozrejme nie kvantum, co cloveka zavali na 2 hodiny, nie na prazdniny, nie bezduche opakovanie a prepisovanie toho, co uz bolo na hodine. Nieco mensie, do coho da dieta kusok vlastnych myslienok a roboty.

jana_eyre_2
26. jan 2024

Ja teda domáce úlohy naozaj nemusím, keďže mám tri deti, ale myslím že pokiaľ ich nie je veľa, tak sa to dá zvládať a nie je to úplne na škodu.. tento rok mám pocit že sa v škole kam chodia moje deti trocha umúdrili a úloh je citeľné menej.. urobia si ich hneď ako prídu zo školy a trvá to Max 20minut.. najstarší siestak si plus preopakuje nejaké učivo (fyz, dej a podobne) ale oproti minulému roku čo bežne dostali aj dve strany vypracovať mi to príde pohoda.. zrejme sa tak dohodol učiteľsky zbor (dúfam že sa to nezmení a nejde len o dobre obdobie) lebo keď je to takto, deti sa aj ľahšie a radšej učia a my máme čas na iné veci.. a ja teda nie som rodič čo dáva deťom učenie navyše, učia sa vyslovene len to čo musia..

Takže zamna - úlohy sa nemusia nutne zrušiť ale mala by byť nejaká norma, ktorá deťom poobede nezaberie mnoho času.. doma sa má oddychovať, blaznit, športovať, hrať..

syslik81
26. jan 2024

moja sonesie za tyzden jednu strabu z matiky jednu z anglictiny a knizku na citanie - to je vsetko ... maju raz za ryzden spelling test a nic viac (anglicko) je to normalna cirkevna skola a po pravde - kolko anglicanov je mudrych? kolky su doktory pravnici alebo maju inak dobre pozicie? moc ich nieje ... bud rodicia siahnu hlboko do vrecka a doplatia vzdelanie na univerzitach alebo hold smola... to by si chcela?

erikavesela
26. jan 2024

@patus_2 mas dobry nazor, bodaj by ho vsetci ucitelia mali taky...ale teraz ruku na srdce...vzajomna komunikacia rodica a ucitela?...v mnohych pripadoch to ucitel vnima ako kritiku a ma to teda nie pozitivny dopad na ziakov
Mne ulohy nevadia....myslim, ze domaca priprava je dolezita napr.na takych predmetoch ako matika, slovencina, jazyky...co mne vadi su nezmyselne projekty a v tomto obdobi kubin (o co ide? o umelu snahu udrzat pracovne miesta v NOC alebo o umelu snahu ziskat priznivcov prednesu?). Projekty su tak zadane, ze ich casto musi vypracovat rodic (prikladom je slavne neslavna slenecna sustava, na co je toto dibre, co to prinesie ziakovi? Velke nic)..ked som to prvykrat v tomto zmysle povedala na rodicku (pred 10 rokmi), tak na mna cumela ucitelka ako na zjavenie z vesmiru a rodicia reagovali otazkou, no a?...ved ma za to dieta jednotku...do dnes sa to moc nezmenilo...

zuzinka888
26. jan 2024

Ulohy su fajn u prvacikov,druhakov aby natrenovali ci zopakovali- no max 3 min a zamerane na to aby dieta cvicilo motoriku ci dane pismenko. Nevidim fakt dovod preco ma dieta donekonecna ladit krasopis ked neskor aj taj pisu ako kocuriky( ak vobec pisanym pismom) u starsich su zbytocne- hlavne tie, na ktore potrebuje pomoc rodica ci celej rodiny🤣. A projekty detto- he mi divne preco si toto nerobia ucitelky na vytvarnej ci technike🙈.

ibatanecnica
26. jan 2024

ja si tiež myslím, že nejaké precvičovanie by malo byť. Hlavne na tom prvom stupni. To, že deti trávia kopu času na mobiloch, za hrami, to už nevadí, ale ak majú spraviť úlohu, tak už je problém. My sme ako decká tiež mávali úlohy, rýchlo sme si ich spravili a utekali von. Lenže teraz deti neutekajú von ale väčšinou za mobily. Mám kopu známych v školstve - a j z rodiny. Mnohým deckám sa vôbec nechce učiť, nemajú záujem niečo vedieť. Tak takí si dobrovoľne určite nič nebudú opakovať. A každý jeden z nich sa zhodol, že úroveň vzdelanosti klesá. Netreba sa učiť somariny ale podstatné veci pre život. Aby sa potom po nete ,,netúlali,, videá, kde sa mladá baba čuduje ako napredujú Nemci, pretože regulujú hladinu mora - to že je príliv a odliv, to asi vtedy v škole chýbala. Alebo v ďalšej diskusii sa jedna priznala, že prvýkrát počuje, že február môže mať 29 dní. Toto sú také tie základy, nie sínusy a kosínusy, odmocniny. To nech si študujú na gymploch tí, čo s tým chcú aj ďalej pracovať. Robíme výberové konanie a ľudia si DPH nevedia vyrátať. Nevedia si mzdy skontrolovať. V jednej diskusii sa matka sťažovala, že jej dcéra z mrazáku vyhodila mäso a syry, pretože boli po záruke. To fakt? Tá nevedela, či sa má smiať alebo plakať. Mne sa v obchode stalo, že mladá baba okolo 25tky asi, nevedela či kupujem kel alebo kapustu. sa ma párkrát opýtala, či som si istá že to mám kapustu, lebo ona to nevie rozoznať.

mimikarol
26. jan 2024

Možno sa toho dočkáme aj u nás. Ja by som bola celkom rada