Vadí mi, že mi zákazník tyká

3katka15
14. aug 2021

Ahojte mám 33 rokov. Pracujem ako predavačka. Asi je to malichernosť, ale môžem požiadať zákazníka, aby mi vykal? Pretože ani neviem kto to je, nepoznám toho človeka, registrujem ho iba v obchode, ale zakaždým keď príde mi tyká a dovoľuje si. Síce nie je jediný (tykanie), ale u neho mi to dosť vadí. Celkom sa bojím, že sa bude na mňa sťažovať, že som drzá.

diewcatqoo
14. aug 2021

@3katka15 ahoj, preco by sa mal stazovat? Uz davno si sa mala ozvat. Ked som brigadovala pocas vysky v obchode, tiez si par ludi dovolovalo a samozrejme tykali. Ked niekto zacal s tykanim, hned som sa ho opytala, kedy sme si potykali. A ked sa spytal, ci teda moze tykat, odvetila som, ze nie. Nauc sa byt asertivna.

simonah73
14. aug 2021

ked som bola este slobodna ale uz nie zrovna 20, tak chodil za otcom jeden chlap mladsi ako on a starsi ako ja a zacal mi z nicoho nic tykat, tak som povedala otcovi, ze ked pride nabuduce ze pojdem ja otvorit, prisiel isla som, pozdravil cau, tak aj ja som ho tak odzdravila, zostal trochu zarazeny ale pokracoval v tykani tak odvtedy mu aj ja tykam. alebo ked sa prestahovali ich sused mi raz tykal a raz vykal, to som uz mala nieco okolo 40, tak som sa ho raz pytala, teda ze raz mi tyka a raz vyka, ci si teda budeme tykat alebo ako? tak sa tykame. ale ano niekedy sa aj ja spytam, ci sme si potykali ked je to cudzi clovek.

thoughtfulweirdo
14. aug 2021

Počas VŠ som brigádovala v bare a stalo sa dosť často, že mi najmä starší muži automaticky tykali. Ja som v takom prípade hneď tykala naspäť a väčšina sa zarazila a vrátila k vykaniu 😄 ani raz sa ku mne nedostalo, že by sa niekto sťažoval.

littlebubble
14. aug 2021

Môjmu tiež tykajú, ale on to má v paži.
Mne keď tykajú tak väčšinou starší ľudia.Príde mi to trochu zvláštne keď už nemám násť, ale upozorním až keď je to nejaký nepríjemný drzáň.

Máš právo sa ozvať ak ti to prekáža.

kkovacovak
14. aug 2021

@3katka15 podľa mňa riešiš blbosť. To že je neslušný a tyká ti je jeho problém. Mne tiež tyká jeden kuriér pritom sa nepoznáme a ja mu vždy vykám naspäť nech sa uvedomí aj keď to doteraz nezabralo. Život mi na tom nestojí takže je mi to už minútu po jeho odchode jedno. Možno si ťa s niekym mýli.

chrumka120
14. aug 2021

@3katka15 akurat včera som rozmýšľala nad tym, že vykanie by sa malo zrušiť :D, ale keďže zrušené nie je tak ja by som mu buď povedala nech mi vyká alebo by som mu tiež tykala

monka105
14. aug 2021

@3katka15 prečo by sa mal sťažovať? Mne tiež všeobecne vadí, keď mi cudzí ľudia tykajú. Je to vrcholne neslušné a neúctivé.

ibrunova
14. aug 2021

Ak by to bol naozaj starý pán, tak by som to prekusla, ale inak by som asi aj ja začala tykať..

michaela789
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela789
14. aug 2021

@3katka15 niektorí ľudia ako keby včera zliezli zo stromu 🙈
Tiež som kedysi popri škole pracovala v obchode, pamätám si jedného postaršieho seňora, ktorý na mňa luskal prstami, popiskoval, keď som nereagovala oslovoval ma "hej" a nadôvažok mi tiež tykal. Keď mi tykala milá babka, čo to nepoužívala ako nástroj povysovania sa, neriešila som. Ale tento idiot 🙈
Prišla som k nemu, vypočula si čo chce a ledva dokončil úplne ležérne som pokročila plecami že "vieš čo, akurát som predala posledný kus ale môžem ti zavolať Ferovi do Martina, či je ešte čo na sklade že by ti to poslali sem na vyzdvihnutie ...." pozeral, pohoršoval sa ako taký puk ale nesťažoval sa nikde, nemal na čo, ako sa do hory volá ... Predavačka nie je slúžka ani otrok 🙂

kitycat
14. aug 2021

@3katka15 nebud fajnova, on tyka, ty si vokaj... Pride, kupi, odide a aspon pozdravi 😌

vveroniiiika
14. aug 2021

Ono sú taký experti ,to väčšinou sú taký čo si veľa o sebe myslia ,v každom prípade to treba ignorovať a samozrejme vykat zákazníkovi, neviete kto ten dotyčný je a prečo si dovoľuje.

chrumka120
14. aug 2021

@vveroniiiika nech je kto chce a nech si dovoluje prečo chce, predavačka nie je žiadna handra čo musí všetko znášať, aj nie spoločensky prijateľné správanie, je v práci

kristianka2255
14. aug 2021

zacni tykat, hned sa to zmeni 😆kumne dosiel taky 55 rocny muz a vravi ahoj, nevies kde najdem panske kravaty? vravim cau, hej rovno a pri tretej odbocke doprava a on ze 😳dakujem VAM

izabela181
14. aug 2021

@3katka15 robila som čašníčku od 15 rokov do cca 25 a neuveriteľne mi to vadilo...párkrát sa stalo že niekto prišiel štýlom: Čau sprav mi jednu kávu 🙈 vždy som sa s úsmevom opýtala že kedy sme sk potykali 😂 a bol kľud...je to podľa mna vrcholne neslušne prísť do kaviarne, obchodu a podobne a týkať niekomu len preto že je očividne mladší odo mna

littlebubble
14. aug 2021

@vveroniiiika Predavacka tiez moze byt niekto a nemusi o tom nikto vediet.Tiez moze mat znamosti kade tade, moze robit predavacku len tak z nudy.
Moze to byt buduca pravnicka kludne.

vveroniiiika
14. aug 2021

@chrumka120 veď samozrejme ja to chápem...stalo sa to už aj mne a aj som slušne poprosila aby mi vykal a nič preto som to tak napísala .

vveroniiiika
14. aug 2021

@littlebubble ale ja som to nemyslela v zlom.

littlebubble
14. aug 2021

@vveroniiiika Ja vykam len starsim aj ked tykaju.Ak mi tyka nejaky pubertiak tak mu tykam tiez.Ale ak je to nejaky drzy stary cap tak mu kludne tykam ak ma nazve hlupou pi.

Stalo sa mi to a to nerobim predavacku.
Zakaznik je tiez len clovek.

Neviem ako si to myslela, ale niektori ludia si uctu nezasluzia.

chrumka120
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ukulela
14. aug 2021

@kitycat Je rozdiel, keď tyka, lebo je trulo, bulo, gelo. To sa dá ignorovať. Ale keď si dovoľuje, už je to grobian a debil.
Zakladatelka, buď asertivna s daj mu na havo, že si to neželas.. Prípadne povedz šéfovi, že chodí zákazník, čo sa správa nevhodne.

mariska1989
14. aug 2021

Pravdepodobne sa jedná o staršieho človeka ako si ty sama a taký nevykaju ale hneď týkajú ,oni to berú tak že prečo by malí vykať keď si mladšia , pravdepodobne keď ti to je nepríjemné má blbé reči, naráža na niečo konkrétne a tak .proste asi flirtuje? No pokiaľ to je častý zákazník trebalo zakročiť skôr, ústa sú na to aby som si svoj názor povedala a hlavne v tomto prípade ,takže pri najbližšej návšteve a jeho tykani by som mu povedala že nech sa nehnevá ale ak chcem s niekým týkať tak zo slušnosti sa opýtam že či si nepotykame ak by aj náhodou vtedy že sa ťa to opýta či si nepotykame ty povec NIE že je cudzí a nepoznáš ho .poprípade povedať že si s ním husky nepasla😁keď ti týka

vveroniiiika
14. aug 2021

@littlebubble no ja som to tiež tak robila až kým neprišiel šéfov švagor ako zákazník a provokoval saž až a nakoniec som si to odsrala ja že ja som bola drza a pritom som si vedomá že som drza nebola ale čo už...ponaucenie asi

maris5
14. aug 2021

Aj ty mu tykaj, mozno sa zbada.

littlebubble
14. aug 2021

@vveroniiiika Ja som iná povaha.Do mňa si vyskakoval rovno šéf, bol drzý, zvyšoval hlas a ešte v ten deň som dala výpoveď.

Nie som nikoho handra a je mi jedno kto to je.Ľudia sa budú ku mne správať slušne.To kde sme.

Začne to slovom a skončí to akceptovaním sexualného zneužívania lebo ja som tvoj šéf?
Nie.

Ľudia sa tam striedali ako ponožky.Určite sú na vine zamestnanci.

vveroniiiika
14. aug 2021

@littlebubble darmo zo sprostymi ľuďmi sa pracovať nedá..zazila som svoje 😀

littlebubble
14. aug 2021

@vveroniiiika Ja to nedokážem, som veľmi tvrdohlavá a nepáči sa mi ak si niekto dovoluje.Myslíš, že mne sa nevyhrážali vyhadzovom lebo chceli odomňa niečo čo nezáležalo na mne? 😂.

Pokiaľ viem, že ja nič neporušujem tak mi nebudú skákať po hlave.Chválabohu nadriadení stoja pri nás.

vveroniiiika
14. aug 2021

@littlebubble ja by som mala o čom písať ale to by bolo veeelmi na dlho 😀

littlebubble
14. aug 2021

@vveroniiiika Preto nechcem robit na poziciach obsluha/zakaznik.
Ja na toto nemam ani nervy ani povahu 😂.
Co den to perla.Stacilo mi.

vroni
20. jún 2022

My si so zákazníkmi tykame, všetci, takže pohoda. Ale v piatok prišiel prvýkrát taky starší pán, vyzeral ako dvojča deda mraza, smykol sa mi jazyk a zavykala som mu. A on ze: "Dievčatko, evidentne vyzerám starší ako som, ale môžete mi tykať." Úplne ma dojal, ubezpečila som ho, že za to dievčatko mu kľudne aj onikat budem. Už mi tak nikto aspoň 20 rokov nepovedal. 🤣🤣🤣 A potom som zavíjala od smiechu, lebo som zistila, že chlap je vseho vsudo len o pár rokov starší odo mňa.